Om breease®

Luftfilternappen Breease® är en prisbelönt svensk innovation!

VivoLab AB står som skapare till luftfilternappen Breease® som 2020 vann SKAPA-priset och blev Årets Nytänkare på Stjärngalan. Breease® har tre stycken patent samt design- och varumärkesskydd.

Hur föddes idén till Breease®?

Fredrik Bokvist och Lars Thelin är båda erfarna intensivvårdsläkare och tillsammans har de 25 års erfarenhet av barns luftvägsanatomi och fysiologi. VivoLab AB grundades tidigt 2018 och som småbarnsföräldrar själva föddes idén till en napp som kunde användas av förkylda barn. Den utvecklades sedan till vad den är idag – en luftfilternapp som renar luften till alla barn 6-36 månader som andas genom nappen. 

Andas genom nappen? Barn kan andas både genom näsan och munnen. Därför har Breease® en smart andningskanal som via filterkapseln renar luften som passerar filtret. Filtermaterialet används på sjukhus och andra vårdinrättningar tack vare sin höga filtrationskapacitet. Filtret kan ta bort 99.9% av föroreningar, bakterier, virus m.fl. Dessutom kan filtret minska mängden spridda partiklar och kan potentiellt minska smittspridningar av dessa.

När vi som intensivvårdsläkare och småbarnsföräldrar själva började utveckla Breease® i början av 2018 var det med tanke på förkylda, nästäppta barn som använder napp. Ett barn som är nästäppt kommer behöva andas genom munnen och kan då inte ha en vanlig napp som blockerar luftflödet. Detta problem är vad som skapade idén till Breease® från första början! Natten är dagens mor och långa nätter utan sömn föder kreativa tankar.

Vi ville skapa en napp som kunde användas trots stopp i näsan och gjorde därför en andningskanal genom nappen. Med andning genom munnen skulle dock näsans funktioner (befukta, filtrera och värma luften) försvinna. Därför har Breease® en utbytbar kapsel med filtermedia som utför näsans uppgifter. Filtermaterialet är vanliga inom sjukvården hos patienter som inte andas genom näsan utan t.ex. genom ett rör direkt in i nedre luftvägarna.

Alla vet nog hur det känns efter en natts munandning som resulterar i en torr och svidande hals. För ett litet barn går en stor del av energin åt till att värma luften och det kan bli uttorkat om det bara andas med munnen. I och med att vi båda arbetar som narkos- och intensivvårdsläkare känner vi till fenomenet från våra patienter som inte kan andas genom näsan. 

Utifrån detta utvecklades tanken att filtret även kunde ta bort virus, bakterier och föroreningar – varför vi valt ett filter med även dessa egenskaper. Efter tre års utvecklingsarbete och många tester, kontakter med ett otal olika experter på allt från plastmaterial till lagstiftning inom EU och självklart filterproffs så har vi fått fram vår fina produkt Breease®! En alltigenom svensktillverkad innovation som vi vet kommer hjälpa föräldrar på många sätt och som vi är mycket stolta över.

Luftfilternappen Breease® och framtida produkter

VivoLab AB avser att fortsätta att utveckla medicintekniska produkter samt även, på sikt, läkemedel tillsammans med utvalda partners. En stor del av verksamheten kommer att koncentreras till Dalarna.